Sergei Sviatchenko og museumsinspektør Jesper Hjermind fra Viborg Museum

Sergei Sviatchenko laver collage i sit studio

Projektbeskrivelse af Tribute to Viborg

I 1018 lader kong Knud den Store slå mønt i Viborg. Vi kan derfor med en vis sikkerhed sige, at Viborg har været veletableret som et magtcentrum i den tidlige middelalder og derfor er 1018 med en vis ret ”fødselsåret” for Viborg som centrum for politik, magt og administration i Jylland.

For at fejre denne begivenhed vil kunstneren Sergei Sviatchenko i disse omgivelser og gennem det meste af 2018 udarbejde en kæmpe collage – en visuel fortælling om Viborgs 1000-årige historie.

Samarbejdspartnere

Sviatchenko samarbejder med museumsinspektør Jesper Hjermind fra Viborg Museum og udvælger sit materiale ud af hundredvis af historiske kilder: tekster og billeder om vigtige begivenheder og personligheder igennem den tusindårige periode. De arbejder sig igennem et århundrede af gangen og Viborgs historie åbenbarer sig lidt efter lidt. 

Collageteknik

Sviatchenko bruger cut-and-paste teknik, som vender de historiske fakta på hovedet i en collagesammenstilling, der er med til at give beskueren et nyt syn på historien. I projektet bliver historieskrivningen ved hjælp af kunstneriske greb indkodet med overraskende og humoristiske billedsammensætninger, som gør at vi som beskuer bliver opmærksom på at historieformidling aldrig er objektiv – der vil altid være et synspunkt bag. 

Tribute to Viborg i byrummet

Tribute to Viborg kommer til at optræde i Viborgs byrum i løbet af 2018. Der vil være dele af den originale collage, skåret ud til enkeltstående skulpturer og butiksvinduer dekoreret med de historiske motiver. Det skal alt sammen skabe inspiration til at gå på opdagelse i det historiske Viborg, samt give viborgenserne nye oplevelser i deres byrum. På den måde bliver projektet en integreret del og hyldest til det Viborg, som projektet er inspireret af.