1918-2018

Den nye katedralskole, yderst til venstre, på Gl. Aalborgvej blev tegnet af arkitekt Hack Kampmann (1856-1920) og blev indviet i 1926. Katedralskolen flyttede fra Gammeltorv til en placering udenfor byen på den jord, hvor Rasmus Brostrøm indtil da havde haft planteskole. Skolebygningen blev muret af små gule såkaldte Flensborgsten og har på vestsiden en imponerende bagdør.

Viborgs politistyrke har haft flere forskellige tilholdssteder i Viborg. Her ses politistyrken fotograferet i årene omkring 1930 udenfor politistationen i Kompagnistræde. Det hvidkalkede hus med de høje vinduer findes endnu.

Viborg Fodsportforening (VFF) har lange og stolte traditioner i Viborg, her er mesterholdet fra 1924-25.

Mange viborgensere har været og er medlem af Viborg Gymnastik Forening og har nydt området ved Sct. Laurentii Vej, lige ned til Nørresø. Her er en flyvende gymnast i 1948, som flyver over billedet af VFF´s mesterhold. Gymnasten har lige afsluttet sin øvelse i reck og, fra nogenlunde samme år, ses fem kvindelige gymnaster med ringe, der givet skal symbolisere de olympiske ringe. 

Det store hestemarked i Gravene, der ses på det sort-hvide foto efter gymnastikpigerne, var kendt i hele Midtjylland. Når en hestehandel var blevet afsluttet med håndslag, skulle der drikkes lidkøb i en af gadens beværtninger. I dag er der langt mellem hestekøretøjerne, og nu er det bilerne, der fylder gadebilledet. Men værtshuset "Café Børsen" findes stadig, hvor det har ligget siden 1874.  

Byens tromme lød frem til ca. 1940. Sidste trommeslager, som ses i forgrunden på collagen, var væver Jens Ravn, der annoncerede stort og småt i byens gader.

Ved siden af billedet af hestemarkedet ses den enkle og markante funkisbygning fra 1937, tegnet af Jens Madsen (1885-1964). Betegnelsen funkis er udsprunget af begrebet funktionalisme og er karakteriseret ved bygninger med hvide facader, store vinduer, flade tage og ofte bygget i beton. Ikke alle brød sig om den nye stil, og bygningen fik tilnavnet "servanten".

I midten af collagen er besættelsesmagten kommet til Viborg. Besættelsen i 1940 betød, at Viborg de næste mere end fem år var ufrivillige værter for en stor mængde tyske soldater. Her har de tyske styrker været i Domkirken for at fejre Hitlers fødselsdag i 1942.

5. maj 1945 var besættelsen endelig ovre og modstandsbevægelsen med de karakteristiske armbind opretholdt de første dage ro og orden. 

"ASANI-Sørensen" - Aage Sørensen (1904-1984) forstod om nogen de nye tider og havde til sin fabrik, der fremstillede damelingeri, reklameslogans som "Undertøjet i overklasse" og "Inderst inde ønsker enhver kvinde ASANI". Fabrikken brændte i 1951, og havde på dette tidspunkt op mod 400 ansatte. Et nyt tiptop-moderne fabriksanlæg blev indviet i 1955. Fabrikken lukkede i 1990’erne. Øverst på billedet af fabrikken balancerer en yndig dame i en reklame for ASANI lingeri.

I midten af collagen finder man et farvefoto af rundebænk på hjørnet af Hans Tausens Allé (tidligere Randersvej) og Sct. Ibs Gade fotograferet i 1956. Rundebænken under det store lindetræ var både et mødested og et hvilested for viborgensere, der havde været en tur på Borgvold eller omkring søen. Særlig skattet var den af beboerne på "De gamles Hjem" (senere kaldet Sct. Ibsgården) i Sct. Ibs Gade. Bænken var et passende mål for den daglige spadseretur.

Hjultorvet en sommerdag i 1961. Sct. Mathias Gade var endnu ikke blevet til gågade og bilisterne kunne parkere på torvet. I forgrunden ses en telefonboks og nedgangen til de underjordiske toiletter. Mellem de to trapper var der både en pølsevogn og en kaffevogn.

Det sort-hvide foto viser hvordan Hærvejsmarchen tog sig ud i 1977. Hærvejsmarchen har siden 1969 strakt sig over den sidste weekend i juni. I 2018 afvikledes således den 50. udgave med over 10.000 deltagere fra 23 nationer. Mange tusinde vandrere har gennem årene nydt naturen omkring Viborg i både øsende regn og i strålende solskin.

Helt tilbage til Viborgs ældste tider har veje ført til og fra byen i midten af Jylland. Her er skiltestanderen, som stikker op over billedet fra Hærmarchen 1977, fra vejkrydset Sct. Mathias Gade, Gravene, Dumpen. Fotograferet i 1950.

"Finn Inn" i Jernbanegade åbnede i 1977, og i de næste 16 år var "Finn Inn" byens foretrukne diskotek, til det lukkede i 1993 i forbindelse med anlæggelsen af Banegårds Allé. Her på billedet i collagen indpakket som en stor julegave til danselystne viborgensere i 1990.  

Op gennem 1990’erne trak Viborg Håndboldklubs store succes - både inden- og udenlands - fulde haller af begejstrede tilskuere. Her på billedet nederst i højre side er vi til den første finalekamp mellem VHK og Frederikshavn 27. april 1997, hvor VHK vandt 29-19.

Bybilledet er i stadig forandring og i højre side af collagen ses mange af de nye bygninger som er skudt op i Viborg gennem de sidste 40 år. I 1980-82 blev en ny administrationsbygning for skatteforvaltningen bygget efter tegninger af Palle Christensen på adressen Sct. Mogens Gade 5. Grunden blev lagt øde ved den store bybrand i 1726 og først genbebygget her 256 år senere. Viborg Sygehus har nærmest konstant været under om- og tilbygning. Det store højhus kom til i 1986, og i 2018 bygges der på en ca. 25.000 m2 stor udvidelse til akut-modtagelse. Kraftvarmeværket, der er tegnet af Viborg arkitekterne Kjelgaard og Pedersen, ligger markant ved den nordlige indkørsel til Viborg. Værket blev taget i brug i 1996 og har udsmykning ved Sergei Sviatchenko. Ved Banegården blev Viborg Svømmehal, der er tegnet af Nøhr og Sigsgaard, indviet i 1998. Viborg Rådhus vises ikke uden stolthed frem af mange viborgensere. Det er tegnet af Henning Larsen Architects og stod færdig i 2011.

I 2018 er det 1000 år siden, Knud den Store lod slå mønt i Viborg. Jubilæet bliver fejret med Sergei Sviatchenkos store collage over 1000 års Viborg historie. Dele af collagerne prydede gennem sommeren og efteråret en række af Viborgs butiksvinduer, som her yderst i højre side, hos Saint i Sct. Mathias Gade med kunstneren i forgrunden.